Veiligheid.

Etherische oliën zijn een schitterende gift van moeder natuur, maar moeten wel met enige voorzichtigheid gebruikt worden.
Baat het niet schaad het niet is hier niet van toepassing.

Op het etiket van het flesje etherische olie vind je een aantal waarschuwingstekens en veiligheidsregels.
Dit is een wettelijke verplichting. Als je deze leest krijg je meteen het idee dat etherische oliën levensgevaarlijk zijn.
Vandaar dat ik hieronder toch wel wat uitleg over deze etikettering wil geven.
Het gevaar van etherische olie is  afhankelijk van het type olie, de totale hoeveelheid in de verpakking, de manier hoe het bewaard wordt en de manier waarop het gebruikt wordt.
Bij het gebruik van etherische olie is het erg belangrijk betrouwbare informatie van diverse bronnen te raadplegen.
Er is veel literatuur te vinden over het gebruik van etherische oliën. En het is zeker verstandig om bij de aanschaf van etherische olie een aromatherapeute te raadplegen. Deze kan gedegen informatie over de etherische olie en de veiligheid ervan geven.

Type olie:
Huid irriterend
Er zijn etherische oliën die bijtend zijn op de huid zoals tijm, salie, basilicum en wintergroen, maar ook die volkomen veilig zijn zoals lavandin. Lavandin zou dus puur op de huid toegepast kunnen worden. Een etherische olie als tijmolie alleen bij voldoende verdunning. Toch wordt tijmolie, verdund in een dragerolie, gebruikt bij onreine huid en wratjes.

Bij een voldoende verdunde etherische olie zijn de meeste van deze risico’s niet meer van toepassing. Een kans op
een allergische reactie blijft bestaan omdat het een natuurproduct is die allergenen kan bevatten. Zoals dit bij elke stof kan optreden. De ogen, gevoelige plekken van de huid zoals de oksels en het gezicht kunnen geïrriteerd raken door etherische olie. Het is daarom heel belangrijk om juist daarom de etherische olie heel goed te verdunnen.

De totale hoeveelheid.
Etherische olie is vluchtig en brandgevaarlijk. Een vat met een paar honderd liter is natuurlijk veel gevaarlijker dan een flesje met 5 ml. Als een heel grote hoeveelheid etherische olie aan de lucht wordt blootgesteld leidt dit tot een gevaarlijke concentratie etherische olie in de lucht, het milieu op de huid en kleding. Bij een paar druppeltjes in de aromalamp, op een geursteentje, in potpourri wordt de concentratie in de lucht niet te hoog. Wees wel spaarzaam. Etherische olie is sterk geconcentreerd en 1 tot 5 druppels zijn al voldoende, scheutjes zijn te groot. Je merkt vanzelf dat je te veel gebruikt als je ogen en/of slijmvliezen gaan irriteren.
Gebruik in een kleine ruimte minder dan in een wat grotere ruimte.
Het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent dat etherische oliën brandgevaarlijk zijn. Dus voorzichtig als je de olie op een kaars wilt doen, vanwege de geur die dan vrijkomt. Niet te dicht bij of in de vlam druppelen.

Allergieën:
Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. De stoffen die bij mensen zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Ook bij etherische oliën is er een risico op het ontwikkelen van een allergie.
Gebruik daarom niet iedere dag en ook niet steeds dezelfde etherische olie.

Puur innemen:
Het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Deze kan een dodelijke afloop hebben. Kleine kinderen hebben de neiging om uit nieuwsgierigheid te proeven uit flesjes. Het is daarom dan ook noodzakelijk om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine en ook de grotere kinderen er niet bij kunnen. Liefst goed afgesloten. Laat ook nooit een net gebruikt flesje staan op een plek waar kinderen kunnen komen.

Toepassingen etherische oliën.
– In de aromalamp, geursteen e.d.
Zoals hierboven al beschreven, heel spaarzaam gebruiken. Alleen druppels, geen scheuten. Niet vlak boven de aromalamp gaan hangen om eens lekker de geur in te snuiven vanwege het gevaar van spetteren in de ogen.
– Douchegel, shampoo, zeep.
Hierin kan een percentage van 2,5 tot 5 % gebruikt worden. Zorg ervoor dat de olie goed opgelost is in de gel/shampoo/zeep. Als er druppeltjes onopgeloste etherische olie op de huid of in de ogen komen geeft dit irritatie.
– Massage of lichaamsolie. Hierin 2,5% etherische olie gebruiken. Behalve in het gezicht en bij de ogen. Daar beslist niet meer dan 1% etherische olie gebruiken. meng wel de etherische olie heel goed door de olie heen. Anders kunnen er kleine druppeltjes pure olie op de huid komen en deze gaan irriteren.
– Crèmes en zalven.
Hiervoor geld een percentage van 2,5 tot 15%. Dit ligt aan waar en waarvoor  je de zalf of crème gaat gebruiken. En of het bv om een gezichtscrème gaat of een zalf/crème gemaakt voor heling. Gebruik voor het gezicht en andere gevoelige huidplekken een lager percentage. ook hier geld, meng het goed.
– In bad. Voor een ligbad zijn een druppel of 5 voor een volwassene meer dan genoeg. voor kinderen 2 of 3 druppels.
Etherische olie lost niet op in water, het blijft er bovenop drijven. Dit kan leiden tot huidirritatie. Los altijd de etherische olie op in een drager. Bijvoorbeeld groene klei, neutrale badolie of zeezout. Meng eerst de drager met de etherische olie, laat het bad vollopen en voeg dan pas de drager met de daarin opgeloste etherische olie toe.
– Puur op de huid. lavendel en tea tree zouden eventueel puur op de huid bij bv puistjes of schimmelnagels gebruikt kunnen worden. Het is niet aan te raden. Informeer in ieder geval eerst bij een gediplomeerde aromatherapeut wat de veiligheidsregels hiervoor zijn.

Voor je een product met etherische oliën op je huid gaat smeren is het aan te raden om deze te testen op irritatie en sensibilisatie. Dit doe je door een klein beetje van het product aan te brengen in de elleboogplooi en dit 48 uur de tijd te geven om te reageren.

– In het eten en drinken.
Het zelf gebruiken van etherische olie in dranken en spijzen is niet zonder risico’s. Als men zich in de juiste dosering vergist of als de etherische olie niet goed oplost/mengt kan dit leiden tot beschadiging van het spijsverteringssysteem of organen. Een geschikte etherische olie, ervaring en een betrouwbaar recept is noodzakelijk voor een veilig eindresultaat. Toch wordt etherische olie veel toegepast in kruidenolie, marinades, sauzen, ijs, dranken en alcoholische dranken. Een beetje etherische olie geeft namelijk een echte smaak boost. De etherische olie eerst oplossen  in een plantaardige spijsolie is de veiligste manier om zelf etherische oliën te gebruiken in spijzen.
In plaats van bijvoorbeeld basilicum te laten trekken in olijfolie, kan de etherische olie in de juiste verdunning toegevoegd worden aan de olijfolie en goed gemengd worden.
Voor gebruik in dranken is aan te raden de olie eerst in hoog geconcentreerde alcohol op te lossen en deze vervolgens door de andere vloeistof te mengen. Er mogen geen zwevende druppels etherische olie in de drank aanwezig zijn en er mag geen olielaag of fijne druppeltjes , die je op de vloeistof ziet liggen gevormd worden.
Een te hoge dosering is erg overheersend, smaakt slecht en is dus snel waar te nemen.

Zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap zijn er een heleboel etherische oliën die beter niet gebruikt kunnen worden. Vooral de eerste maanden van de zwangerschap. Het is daarom altijd aan te bevelen een gediplomeerde aromatherapeut te raadplegen voordat je een etherische olie aanschaft.

Etherische olie is zoals al hierboven beschreven een prachtig product van moeder natuur die als zij met zorg en met in acht neming van de veiligheidsregels een verrijking voor je leven.

voor meer informatie van een gediplomeerde aromatherapeut:
www.margajansen.nl

Disclaimer

Etherische olie mag in de meeste Europese landen niet inwendig gebruikt worden zonder begeleiding van een deskundige. Inwendig gebruik is op eigen risico.

Deze site geeft informatie over aromatherapie en etherische olie maar is niet bedoeld als medisch advies.
Het Kruidenheksje doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie.
De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet voor het stellen van een eigen diagnose.

De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en de informatie dient ook niet te worden opgevat als medisch advies.
Bij twijfel of ziekte altijd een medisch gekwalificeerde arts raadplegen.

Stop niet met het innemen van medicatie of vervang deze niet gebaseerd op de informatie van deze site zonder eerst een arts of deskundige te raadplegen.

De maker van deze site kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gelijk welke schade die zou voort vloeien door beslissingen, gebaseerd op informatie van deze site.