Wat zijn kruiden?

Een plant waarvan bepaalde delen: -wortels, stengels, bladeren, bloemdelen, en vruchten worden gebruikt voor voedsel, medicijnen, smaak of geur.

Het gebruik van kruiden is iets wat eigenlijk iedereen kent. Een lekker kopje kamille thee om tot rust te komen. Huisgemaakte goudsbloemzalf voor kleine wondjes en eczeem. Een zakje met lieve vrouwe bedstro in de kast tussen de kleding voor een lekker geurtje, en om de motten te weren. Kruidnagel op de tand tegen tandpijn. Kruiden als jeneverbes en rozemarijn, tijm in de gerechten om de spijsvertering beter te laten verlopen enz.

Al sinds het begin der mensheid werd er gebruik gemaakt van wilde planten als voedsel en geneesmiddel.
Onze verre voorouders wisten 10.000den jaren geleden al hoe en wat ze konden eten. Ze zijn door ervaring te weten gekomen dat sommige planten giftig zijn en weer andere symptomen als overgeven en diaree veroorzaakten. Maar dat er ook planten waren die dit konden verhelpen. Het is onmogelijk een tijdstip te noemen waarop planten voor het eerst medicinaal gebruikt werden.
De geneeskracht van planten is in de loop van de eeuwen geleidelijk ontdekt.
Nadat de mens vuur heeft leren maken, moet hij nu en dan ook aromatische planten hebben verbrand. Door het verbranden van deze aromatische planten zijn allerlei eigenschappen ontdekt. De rook kan b.v de ademhaling bevorderen, je kunt er slaperiger of juist actiever van worden. Het aromatische plantenmateriaal die onze voorouders waarschijnlijk gebruikten waren: Rozemarijn, tijm, wierook.

Over rozemarijn wordt in een oud kruidenboek geschreven:

De krachten van rozemarijn zijn: Bescherming, een takje rozemarijn aan de deurpost weert dieven, liefde, mentale krachten, weert negativiteit, reiniging, in een ziekenkamer kan rozemarijn samen met jeneverbes gebruikt worden om de genezing te bevorderen, het zijn namelijk heel krachtige ontsmettende kruiden.
Heling, betere slaap: een takje rozemarijn onder het hoofdkussen geeft een goede nachtrust en verdrijft nachtmerries.

tijm

Voor een goede gezondheid, gebruiken bij keelpijn, tijmsiroop, ontstoken tandvlees enz. De geur van tijm houdt het hoofd helder en schenkt moed.

wierook

Wie kent niet de geur van wierook uit de kerk. Wierook staat voor bescherming, uitdrijving van kwaad en spiritualiteit. Het verdrijft kwaadheid en negativiteit. Bovendien is wierook antiseptisch, het verdrijft ziektekiemen. Een beter begin van de mis kun je toch niet voorstellen een hoop mensen bij elkaar en de rook zorgt voor een betere sfeer, een spirituele sfeer en het doodt de ziektekiemen die natuurlijk flink aanwezig zijn als er veel mensen bij elkaar zijn.

Deze planten die voor onze voorouders magische krachten bezaten werden vooral gebruikt om de zieken te beroken, de goede gezondheid van de mens werd gezien als een gezonde relatie tussen lichaam, geest en de goden, ziekte werd gezien als een verstoring in deze relatie.
De geneeskundige handelingen waren erop gericht de goden en geesten gunstig te stemmen en de kwade geesten uit te drijven.
Men dacht dat de goden werden behaagd door lekker ruikende planten en daarom werden planten ook verbrand om b.v een offer te brengen aan de zon, aan moeder aarde, bij de geboorte van een kind of de dood van een vijand.
De planten werden gezien als magisch vanwege de effecten van kruidenaftreksels op de lichamelijke gesteldheid en de effecten van de rook op de geest.
Planten gebruiken als offers was in de oudheid van grote betekenis, het gebruik was verwant aan de vroegste vormen van riten en magie. Zelfs nu nog worden door bepaalde mensen kruiden alleen geplukt als de maan en de sterren in bepaalde posities staan.

Tegenwoordig is de fytotherapie( kruidengeneeskunde) een tak binnen de academische geneeskunde. Deze gaat uit van het gebruik van werkzame stoffen, die van planten afkomstig zijn, bereid uit de hele plant of delen uit de planten.
Er is een onderscheid gemaakt tussen rationele en traditionele geneesmiddelen.
Wettelijk gezien zijn de traditionele middelen niet toegestaan bij ernstige aandoeningen.
Rationele middelen worden volgens dezelfde strenge richtlijnen onderzocht, gedocumenteerd en bewaakt als de synthetische medicijnen. Er moeten duidelijk bewezen wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat deze middelen per indicatie ingezet kunnen worden.
Voorbeeld: tea tree bij een schimmelnagel of groot hoefblad bij migraine.

Kruidenmagie

Het gebruik van kruiden wordt van oudsher door heksen beoefend.
De eigenschappen van de planten en de natuur worden in de hekserij gebruikt voor genezing, zelfverbetering en bij het beoefenen van magie.
De kruiden worden gebruikt om lekkere kruidendrankjes te maken, in zalven, en als magische symbolen.
De roos in de liefdesmagie, de rozemarijn voor bescherming, kamille om geld aan te trekken, een ritueel bad in wijnruit om een vloek op te heffen. Kortom de magische mogelijkheden van kruiden zijn onuitputtelijk.

Voorzichtig/Disclaimer

Kruidengeneeskunst is geen instrument voor een amateur. Zelfdiagnose van een medisch probleem wordt afgeraden. Bij twijfel en ziekte altijd gekwalificeerde en professionele hulp inroepen.
Het kruidenheksje doet geen claims over diagnose, behandeling of ziektepreventie.
De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet voor het stellen van een eigen diagnose.
De informatie is niet geëvalueerd door een medisch deskundige en de informatie dient dan ook niet opgevat te worden als medische advies.

Stop niet met het innemen van medicatie of vervang deze niet gebaseerd op de informatie van deze site zonder eerst een arts of deskundige te raadplegen.

De maker van deze site kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gelijk welke schade die zou voort vloeien door beslissingen, gebaseerd op informatie van deze site.

Er zijn wel een heleboel manieren om kruiden op een veilige manier te gebruiken. B.v voor hun culinaire eigenschappen, in kruidencosmetica, decoraties, huishoudproducten en natuurlijk voor je magische werken.
De kruiden die hier beschreven en behandeld worden zijn niet bedoeld voor zelfdiagnose en zelfmedicatie en komen niet in de plaats van een advies van een gekwalificeerde geneeskundige.