Betula Pendula Roth
Familie: Betulaceae.
Het woord Berk is afgeleid van het Oudindische woord Bharg, wat glanzend betekend. Waarschijnlijk door de mooie glans van de witte bast.
Betu komt van het Keltische woord voor slaan. Dat verwijst naar de berkentakken waarmee op de huid werd geslagen om de bloeddoorstroming te bevorderen.
Pendula betekend in het latijn afhangend. Dat verwijst naar de manier waarop de takken aan de boom hangen.
Nederlandse benamingen:
Gewone berk.
Witte berk.
Zilverberk.
Besemboom.

Magie.
Bescherming, uitdrijving, reinigen.
Folklore:
In de Germaanse mythologie was de berk de boom van Donar, de God van de donder en bliksem.
In de Keltische traditie stond de berk symbool voor vernieuwing of de wedergeboorte. Het was voor hun de boom die hoorde bij december en januari, de tijd waarin de zon wedergeboren wordt.
In de Middeleeuwen bood de Berk bescherming tegen heksen en boze geesten. Enkele takjes boven de deur hield rondzwervende heksen buiten het huis. En dat terwijl juist heksen gebruik maakten van de kracht van de berk. Energetisch is de berk inspirerend, reinigend, heeft een vrolijke invloed en helpt je om dingen van een afstand objectief te bekijken. Het is de boom van inzicht, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Hij brengt je in balans en leert je dingen te accepteren zoals ze zijn. De berk is een rots in de branding en licht in het donker.
Heilzame Werking
Wetenschappelijk bewezen:
Het doorspoelen van bacteriële en ontstekingsaandoeningen van de urinewegen.
Nierstenen.
Ondersteunende behandeling bij reumatische klachten.
Werkt urine drijvend.
Heilzame ondersteuning bij:
Door zijn urinedrijvende werking bij:
Oedemen, lymfeoedeem, oedeem rond de enkels.
Oedeem door spataderen
Preventie nier- blaasontstekingen
Nierbekkenontsteking
Urinebuisontsteking
Als hulpmiddel obesitas bij het vasthouden van te veel vocht.
Eigenschappen
Antiseptisch
Bloedzuiverend
Galsap bevorderend
Zweetdrijvend
Ontstekingwerend
Ontslakkend
Verwijdert afvalstoffen
Inhoudsstoffen:
Flavonoïden.
Triterpenen
Saponinen
Bitterstoffen
Etherische olie.
Vitaminen: B3, C.
Betacaroteen: Wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken.
Kalium: De aanwezigheid van kalium verwijst naar de urine bevorderende werking.
Betulinezuur: Maakt berkenblad ontstekingswerend, en is eveneens bloedzuiverend, het verwijdert afvalstoffen en toxinen.
Gebruikte delen
Gedroogde loofbladeren. De blaadjes kun je het beste plukken tussen mei en juli omdat zij dan de sterkste kracht hebben. Laat ze uitgespreid in een dunne laag in het donker drogen.
In de lente als het wat warmer is buiten, begint het berkensap te stromen en kun je berkenwater aftappen van de boom. Dit wordt gebruikt als een algemeen versterkingsmiddel. Het sap is heel gezond, maar bevat wel suikers. Dat maakt het wel lekker zoet.
Berkensap opvangen: neem een snoeischaar en knip een stukje van een tak die minimaal 2 cm. dik is af. Schuif een fles over de gesnoeide tak en zorg ervoor dat de tak schuin naar beneden hangt zodat het sap in de fles kan druppelen. Als de sapstroom goed op gang is duurt het ongeveer een nacht voor de fles vol is. Je kunt het sap twee dagen bewaren. Eventueel invriezen kan ook.
Bedank de boom wel even voor het mooie geschenk.