Lavandula.

Lavandula is afgeleid van het Latijnse woord lavare, wat wassen betekend.
In Nederland is er voor lavendel geen volksnaam, waarschijnlijk omdat het van origine een uitheemse plant is die lange tijd uitsluitend in kruidentuinen te vinden was. In Frankrijk worden de namen Lavende Femelle of Lavende Mâle gebruikt. In Engeland heet dit kruid ook wel elf leaf.
Planeet: Mercurius
Element: lucht.

Beschrijving.

Er zijn verschillende soorten lavendel:

Lavandula angustifolia

Winterharde groenblijvende heester. Hoogte en omvang 45 cm. “s zomers donkerblauwe bloemen in 5 cm. lange, eindstandige aren. Aromatisch, tamelijk korte, grijsgroen blad.

Lavandula x intermedia

Winterharde groenblijvende heester, hoogte en omvang 1 meter. In de zomer sterke stelen met lange, vertakte aren vol lavendelblauwe bloemen. Tamelijk breed, grijsgroen, aromatisch blad.

Lavandula stoechas

Franse lavendel. Vorstbestendige, groenblijvende heester. Hoogte 50 cm., omvang 60 cm. Decoratieve purperen schutblaadjes, kort grijsgroen aromatisch blad.

Lavendel groeit het beste op een warme plaats in de volle zon. De bodem mag best steenachtig en vol zand zitten. Hij moet niet bemest worden. De planten hebben de neiging na verloop van tijd van onderen kaal te worden, en kunnen het best na 5 tot 6 jaar vervangen worden. Verwijder uitgebloeide bloemen en knip de planten tegen het eind van de zomer iets korter. Snoei eind maart of begin april flink in, zodat bossige hergroei ontstaat en de kalende onderzijde van de plant weer dichtgroeit.

Magie.

Liefde, bescherming, slaap, kuisheid, lang leven, reiniging, geluk, vrede.

Lavendel wordt geassocieerd met de planeet Mercurius en de sterrenbeelden Tweeling en Maagd.
Mercurius is de boodschapper der Goden. Hij is niet Yin en niet Yang, hij is neutraal.
Tweelingen horen bij het element Lucht  en de Maagd in het element Aarde. Mercurius is de verbinder. In de tweelingen staan zijn communicatieve kwaliteiten en het denken  op de voorgrond. In het teken maagd is hij meer de analyticus en heeft hij oog voor detail en het ordenen van dingen.

De geur van lavendel brengt een vredige atmosfeer.

Een ritueel bad met lavendel helpt om psychisch en emotioneel vuil op te ruimen.
Lavendel kan worden toegepast als emotionele pijn letterlijk als hartzeer wordt ervaren.

Er wordt gezegd dat wie aan lavendel ruikt geesten kan zien. Bij meditaties wordt lavendel gebruikt om te helpen focussen. Het geeft een helder hoofd en helpt bij besluiteloosheid.

Op energetisch niveau werkt lavendel kalmerend, reinigend en balancerend. Lavendel brengt de hogere en lagere chakra’s met elkaar in evenwicht. In de zonnevlecht helpt lavendel om extreme emoties te kalmeren, maar de grootste affiniteit heeft lavendel met de 7e chakra.

lavendel veldHeilzame plant bij:

Rustgevend en goed te gebruiken bij slapeloosheid.
Verzacht kramp en koliek als gevolg van spanning en angst.
Verlicht winderigheid, opgeblazenheid en bevordert de eetlust.
Uitwendig gebruiken bij zweren, snij- en schaafwondjes.
Heeft een pijnstillende werking op spierpijnen omdat lavendel de spiertonus ontspant.

Wetenschappelijk bewezen toepassingen:
Bij onrust en inslaapproblemen.
Maag- en darmklachten.

Ondersteunend bij:

Eczeem, psoriasis, zwemmerseczeem, kleine schaaf en brandwondjes.
Slapeloosheid, migraine, stressgerelateerde aandoeningen.
Spierpijnen, flatulentie, dyspepsie.

Etherische olie van lavendel laat een sfeer van zuiverheid, frisheid en orde ontstaan. Zij verdrijft slechte gedachten en boze geesten. De zielshuishouding komt in evenwicht.